Tips og råd

Utstyr terrengsykling

Hos Hafrsfjord Sykkelklubb kan alle komme med den sykkelen de har. Det viktigste er å ha det gøy. Men generelt er det mest gøy når en ikke fryser og sykkelen virker, og sykkelen ikke er for tung. For å få dette til å være sant har vi noen utstyrstips:

– Terrengsykkelen

• Girsystem
    Girsystem: Vi ser at sykler med det billigste girsystemet kan få problemer med at kjedet hopper av tannhjulene lettere når en sykler i ulendt terreng. Dersom en velger en sykkel med Shimano er LX, Deore, SLX og XT bra for terrengsykling. I nyere tid har det kommet sykler med kun ett tannhjul fremme og 11/12 bak. Dette gjør giringen enklere, men er absolutt ikke noe krav.
  • Hjulstørrelse
    En ser at jo større hjul en har, jo lettere ruller det over humper, men større hjul veier mer, og kan være mindre lekent om det blir stort i forhold til rytteren. Det er vanskelig å gi eksakt råd, men hvis det er en rimelig sykkel kan den ofte bli for tung med 29″-hjul for de yngre. Veldig mange bruker 27,5″ og er fornøyd med det, men 29″ blir mer og mer vanlig.
  • Vekt
    For et barn på 35 kilo så betyr vekt mye i skogen, siden den utgjør en såpass stor prosentandel av ekvipasjen. Dette gjelder særlig de som ikke er så sterke. For å unngå utstyrspress må en halvdempet sykkel veie minst 10,5 kilo, mens en fulldemper må veie minst 12 kilo (reglement i Norge fra 01.01.2019).

• Dekk og dekktrykk
    Når en sykler i skogen er det bra å ha dekk som har litt bra grep. For de yngre er dekket «Rocket Ron» veldig bra ettersom det både er lett, raskt og har bra grep. En bør ha «soft» eller «trail» versjonene da dette griper bedre på sleipe røtter. For tyngre ryttere som trenger større spor, hvor dekkvekt ikke betyr så mye, kan en gå for dekk som «Hans Dampf» som er grovere, eller «Magic Mary» som er enda grovere. Noen kombinerer et «Hans Dampf»-dekk bak med «Magic Mary» foran for å få maksimal styring nedoverbakke, uten at det går for tregt på flatene. De to siste er dekk som ikke er egnet til Nordsjørittet.En bør egentlig ha så lite luft i så mulig når en sykler i skogen, uten at det dunker nedi felger når en treffer stener. Dermed absorberes røtter lettere, og en får en større flate mot bakken, så en ikke spinner og sklir for mye. Så hvis en kan ha f.eks. 1,8 bar (avhengig av ryttervekt og dekk) så pleier det å være bra.

• Klær
    Vi sykler utover høst, og gjerne vinter når det finnes syklister som ønsker dette. De / den yngste gruppen(e) tar gjerne en pause midt på vinteren. For de som sykler når det er regn eller kaldt vil følgende utstyr hjelpe godt:
    – Neopren-lue. Dette er en lue for sykling som er laget i et våtdrakt-materiale, som holder hodet varmt selv om det regner
    – Ullundertøy / superundertøy under sykkelklærne, evt vinter-sykkelklær
    – Gode hansker. De må ikke være for tjukke, så det blir vanskelig å holde i styret / bremse (f.eks. Diadora Sykkelhanske)
    – God lang vintersykkelbukse er en fordel
    – Buff i halsen
    – Skotrekk (over sykkelsko) og ullsokker eller vintersykkelskoFinnes mye bra på Sykkelzentrum (HSK-medlemmer har rabatt) og andre sykkelbutikker

Vask og smøring av sykkel

Det finnes veldig mange forskjellige meninger om hvilke oljer og vaskemidler en bør bruke, men poenget er at sykkelen kan bli veldig gjørmete, og om du da har veldig seige oljer på kjedet så har du en stor jobb foran deg når du skal vaske sykkelen. Så basert på erfaring vil vi si at du bør gjøre følgende med en gang du kommer hjem fra trening:
– Spyl sykkelen grundig, da særlig bremser, roter pedaler baklengs mens du spyler kjedet, spyl bakgir og framgir
– Spray gjerne vaskemiddelet «Muc Off» på og la det virke et par minutter og spyl av nøye. Selges på sykkelbutikker.
– Vi anbefaler å spraye på «verktøykasse på boks», eller mer offisielt kalt WD-40, eventuelt CRC 5-56, som er rustsprayer som rengjør og beskytter. Dette gjør at det ikke ruster, men samtidig blir det veldig lett å spyle sykkelen ren også neste gang du skal spyle av jord fra sykkelen. PS: Ikke treff bremseklosser/bremseskiver. Dette kan kjøpes på Biltema f.eks. (Dersom en har helt nytt kjede er det nevnt at en ikke bør bruke dette da dette presser den medfølgende beskyttelsen vekk).

Terrengsykkeltips – Destinasjoner

Kommer mer info!

Turtips – Destinasjoner

Å gå turer i fjellet er god alternativ trening. For å finne tips om veldig mange turer, og hvordan du kommer der, se: www.fjell-vandring.net